Dědo pojď si hrát.

3. 03. 2020 19:02:18
Někteří prarodiče na vnoučata kašlou. Jiní nevynechají příležitost děti navštívit, jsou kreativní při vymýšlení her. Můj taťka patří mezi ty druhé. Vymýšlí dětem hry. Předem varuji, že jejich realizace je na vlastní riziko.

Když se můj taťka stal dědečkem, probudily se v něm dávno zapomenuté pudy z dětství. Nabyl přesvědčení, že naše děti si hrají málo a špatně, jelikož stále ťápou. Ťápat je slangový výraz, který zavlekl taťka do naší domácnosti. Znamená to: hrát na počítači.

Rozhodl se, že je naučí starodávné hry, jelikož my rodiče jsme v tomto ohledu nepoužitelní. Žádné komerční hry, kterým podléhají dnešní zkažené děti. Naučí je hry, při nichž se chlapci zocelí. Už v dřívějších článcích jsem naznačila, že je taťka velmi spořivý. Jde tedy o to, vymyslet hry těchto kritérií:

  • Ke hraní nejsou třeba žádné další pomůcky. Zvláště ne takové, které by se musely kupovat.
  • Pomůcky ano – ale pouze z domácích zdrojů, nebo s pořizovací cenou do 10 Kč.

Je třeba zabavit děti levně a kvalitně. To znamená poměr kvalita/cena: 100/0.

Jelikož mám dva chlapce (a taťka měl bohužel nebo bohudíky dvě dcery), naskýtá se širší pole možností.

Pro inspiraci nejen šetrným rodičům uvádím pár příkladů. Hry jsou seřazeny dle stupně rizikovosti, od těch nejbezpečnějších.

Hra číslo 1: Pojď si zaplivat

Hru lze hrát téměř kdekoliv. Na ulici, na zahradě, v lese či parku. S určitou opatrností třeba i na parkovišti. Velmi zábavné je hraní na balkonech panelových domů.

Nejprve se vytyčí cíl a startovní čára, na které se seřadí vedle sebe všichni hráči. Cílem je kyblík, či jakákoliv jiná nádoba.

Pro ulehčení použijeme vodu, nikoliv vlastní tělesné zdroje. Vodu nasajeme do úst v požadovaném množství a na odpočítání raz, dva, tři: pálíme. Pochopitelně vyhrává ten, kdo se vždy trefí do kyblíku. Vzdálenost kyblíku od hráčů se zvětšuje.

Jelikož taťka má skoro 2 metry na výšku, vždy v zápalu hry, zvítězí nad dětmi, jelikož vzhledem ke své výšce má jeho střela výhodnější trajektorii.

Nástavbou hry je vodní bitva, kdy pokročilejší a otrlejší hráči plivou po sobě navzájem.

Hra číslo 2: Vrtulko, toč se

Nevím proč, taťky vždy fascinovalo, vše co se točilo. Takže logicky podlehl pokušení a zakoupil hračku s názvem: Vystřelovací vrtulky. Prodávají se po 10 kusech za 70 Kč.

Jen krátký popis hračky: zatáhnete za provázek a vrtule se roztočí a bleskově, bez varování vzlétne. Směr letu je veličina neznámá. O to větší sranda to je.

Celý nadšený, dorazil taťka jednoho dne na návštěvu, síťovku plnou vrtulí. Potutelný úsměv mi měl naznačit, že něco chystá. Sotva polevila moje ostražitost, vydal se i se síťovkou do dětských pokojů.

Taťka byl tak natěšený, na točící se hračku, že ji doma nevyzkoušel. Představa nadšených dětí byla silnější. Zatáhl za provázek. Vrtule vzlétla, nečekaným směrem k žárovce. Žárovku trefila a díky rotačnímu pohybu převedla část kinetické energie též na střípky žárovky, které se rozletěly po celém pokoji. Do všech škvír, koutů, poliček, do botiček i skříněk, mezi knížky, do postele a do aktovky.

Během několika minut se ozvala rána a řev mých dětí: „Mami, mami! Děda rozbil žárovku!“ Žárovka byla úsporná a plněná rtutí.

Jsem ráda, že jsem se mohla chopit důkladného úklidu pokojíčku, ke kterému bych se jinak nedostala. Tati díky.

Hra číslo 3: Přežití v divočině.

Jako každý muž, i můj taťka je fascinován ohněm. Rozhodl se, že naše děti touží po táboráku. Vhodné místo pro táborák se zdála naše okrasná zahrada. Než jsme se vrátili z práce, stačil vytyčit správné místo, v samém středu našeho zeleného pěstěného trávníku a založil fatru. Opékání se dětem líbilo, zazněly i známé táborové písně. Úsilí dědy však neocenil můj manžel, jehož koníčkem je pěstění zeleného pažitu. Po důkladné likvidaci ohniště zůstal uprostřed zahrady černé vypálené kolo. Taťka se snažil přesvědčit mého rozlíceného muže, že kruh brzy jistě zaroste. Kruh uprostřed trávníku máme dodnes jako vzpomínku na to, že když si přijde taťka hrát za klukama, není ostražitosti nikdy nazbyt.

Hra číslo 4: Maminko, nezlob se.

Je hra, kterou taťka hraje vždy nakonec návštěvy a snaží se mě do ní zatáhnout. Kdo zklidní mé nervy, vyhrál. V této hře úspěšný zatím není.

Musím taťkovi přiznat, že hry se setkávají u synů s úspěchem. S přichodem dědy tuší, že se bude dít nějaké nevídané dobrodružství na hranicích rodinného zákona, které by sami nemohli uskutečnit.

Nám nezbývá, než se zamyslet nad tím, že nejen komerční zábava, je ta pravá. Ten pravý um je v tom, zabavit se prostými hrami, vlastnoručně vyrobenými hračkami tak, jako tomu bylo dříve. Chceme to umět, ale jsme pohodlní a jdeme raději do kina, nebo do lanového centra. A děti jsou pohodlné také. Nikoho neobviňuji. Taková je doba.

Za realizaci her čtenáři nenese autorka žádnou odpovědnost.

Tati díky. Jsi hluboká studnice inspirace pro mé články.

Autor: Lenka Malikova | úterý 3.3.2020 19:02 | karma článku: 20.96 | přečteno: 573x

Další články blogera

Lenka Malikova

Není nad šampon z jablečného octa

Když zjistíte, že máte vlasy plné silikonů a sulfátů, je třeba konat. Vyrobit si vlastní šampon z jablečného octa.

11.8.2021 v 21:15 | Karma článku: 14.90 | Přečteno: 407 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 179 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 315 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 554 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 633

Vážná témata a fakta nehledejte. Nadsázku a humorné zhodnocení i znehodnocení zážitků uplynulých dnů obyčejné kočovné ženské. Sem tam chytnu vážnou slinu, ale z toho jsem sama v rozpacích. :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...